1. BerriesUważne jedzenie, to jeden ze sposobów medytacji w dniu codziennym. To zatrzymanie się na chwilę i skupienie tylko na tym co jesz. Fantastycznym i bardzo przyjemnym do tego typu ćwiczeń posiłkiem jest czekolada. Znajdź tabliczkę czekolady i spokojną chwilę dla siebie…

Powoli otwórz czekoladę.
Czy masz poczucie oczekiwana bądź chęć natychmiastowego włożenia czekolady do ust? Jakie odbierasz odczucia fizyczne z ciała? Jakie czujesz emocje? Po prostu je zauważ.
Spójrz na czekoladę – przyjrzyj się jej fakturze, kolorowi, wadze…
Powąchaj czekoladę – czy zapach pobudza jakieś inne Twoje zmysły? Gdzie czujesz ten zapach?
Umieść w ustach czekoladę, ale NIE JEDZ JEJ!
Jak to jest, kiedy zaczyna się topić? Gdzie w ustach możesz poczuć jej smak?
Jaka jest konsystencja topiącej się czekolady?
Co dzieje się z Twoimi ustami, zębami, językiem, wargami, gdy czekolada się topi?
Przesuń czekoladę w ustach. Czy powierzchnia odbioru smaku zmieniła się? Czy sam smak również się zmienił?
Co się dzieje z czekoladą? A jak Ty się czujesz?
Połknij czekoladę, koncentrując się na odczuciach.
Czy smak czekolady utrzymuje się w Twoich ustach?
Jak się teraz czujesz? Jakie masz odczucia z ciała? Jakie myśli i emocje?
Poświeć trochę czasu, by przyjrzeć się Twoim czekoladowym doświadczeniom…
Ciekawe, ile różnych smaków udało Ci się zarejestrować w ustach? W jednym kawałku czekolady można poczuć kilka, kilkanaście, kilkadziesiąt, a nawet znacznie ponad 100 różnych smaków!

Agnieszka Pawłowska, nauczycielka MBSR.